Kelebihan Solat Dhuha

Kelebihan Solat Dhuha

Thursday, 5 April 2012

kisah Uthman Ibn Affan r.aPada masa pemerintahan al-Faruq, kaum Muslim dilanda kemarau. Kerana beratnya kehidupan yang harus dihadapi, tahun itu disebut tahun kelabu. Ketika musibah semakin memuncak, orang-orang menghadap Umar dan berkata,

”Wahai Kahlifah Rasulullah, langit tidak menurunkan hujan dan enggan menumbuhkan tanaman. Kita hampir binasa. Apa yang harus kita lakukan? “     

Umar memandang mereka dengan wajah yang pilu. Beliau berkata, “sabar dan bertahanlah. Aku berharap Allah memberikan jalan keluar daripada keadaan ini sebelum malam tiba.”
Keesokan harinya terdengar berita bahawa kafilah dagang Uthman ibn affan telah kembali dari Syria dan akan tiba di Madinah pada pagi esoknya.

 Selesai solat subuh, orang-orang menyambut kafilah itu. Seribu unta membawa gandum, minyak samin dan kismis. Seluruh rombongan kafilah dan kenderaannya berkumpul di depan rumah Uthman ibn Affan r.a. Ketika para buruh sibuk menurunkan barang dagangan, para pedagang bergegas menemui Uthman. 

Mereka berkata, “kami akan membeli semua yang engkau bawa, wahai Abu Amr.”

Uthman menjawab,”dengan senang hati dan aku merasa terhormat . Tetapi. Berapa kalian akan memberiku keuntungan ?” Mereka berkata “untuk satu dirham yang engkau beli, kami memberimu dua dirham.”

“Aku boleh mendapat lebih dari itu.”

Mereka kembali menaikkan harga. Uthman berkata,  “aku masih boleh mendapat lebih daripada yang kalian tawarkan.”

Mereka berkata, Wahai Abu Amr, di Madinah ini tidak ada pedagang selain kami, bahkan, tidak ada seorang pun yang lebih dulu datang kepadamu sebelum kami. Siapakah yang berani memberimu keuntungan lebih dari tawaran kami?”

“Allah SWT memberiku keuntungan sepulu kali ganda daripada setiap dirham yang aku belanjakan. Adakah di antara kalian yang berani memberiku keuntungan lebih daripada itu?”
“Tidak, wahai Abu Amr.”

“Aku bersaksi kepada Allah, semua yang dibawa kafilah ini aku sedekahkan kepada fakir miskin di kalangan umat Islam. Aku tidak mengharapkan bayaran sesenpun. Aku lakukan semua itu semata-mata mengharapkan pahala dan keredhaan Allah SWT.”

Itulah gambaran keimanan dan kedermawanan Uthman Ibn Affan. Sebanyak apapun harta dunia yang dimiliki, semuannya tidak bererti Bagi para sahabat Nabi, Dunia ini tidak ada ertinya. Seperti itu jugalah Dzunnurain r.a memandang kehidupan dunia. Walaupun hidup beliau dilimpahi harta dan kurniai ketampanan yang tiada tandingnya, beliau tetap mengutamakan akhirat.              

Sumber rujukan buku : Kisah Hidup uthman Ibn  Affan r.a , (Dr. Musthafa Murad) university Al-Azhar, Cairo.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fixed Deposit Calculator